Maten

På Bikupan eftersträvar vi att laga mat som är sund för både barnen och vår miljö. Det innebär att i möjligaste mån laga ekologiskt, närproducerat och säsongsbetonat. Maten lagas från grunden utan konstgjorda tillsatsämnen. Mängden socker i maten hålls på en låg nivå, och vi minskar mängden kött till förmån för grönsaker, med tanke på klimatpåverkan och barnens hälsa.

Vi tycker att det är viktigt att barnen får en positiv upplevelse av mat. Köket har en central plats på förskolan och barnen kan titta in och se hur maten tillagas och känna dofterna vilket ökar deras aptit. Pedagogerna deltar vid måltiden för att få till en positiv diskussion runt maten. Barnen får själva ta för sig av maten och inspireras av varandra att upptäcka nya smaker.

Vi vill också att maten på Bikupan ska vara ett komplement till maten hemma. Vi tycker att det är viktigt att alla barn får se och smaka olika råvaror och rätter, känna doften av nybakat bröd etc.

Vi försöker också länka samman köket med barnens undersökande genom att tex titta nära på savojkålen.

RICOH IMAGING

RICOH IMAGING

Annonser